Το 2012 η  Σοφία Βγενοπούλου -σκηνοθέτης επικεντρωμένη στο εφηβικό θέατρο- συνάντησε, στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, την Κατερίνα Σκουρλή και τον Βαγγέλη Κυριακού, που επίσης έφεραν μακρόχρονη ενασχόληση και εμπειρία με θεατρικές εφηβικές ομάδες. Το κοινό τους όραμα τους οδήγησε να δημιουργήσουν την πειραματική ομάδα για το εφηβικό θέατρο grasshopper youth με στόχο:

 

να καλλιεργούμε στους νέους ανθρώπους την πίστη ότι η πραγματικότητά τους και ο κόσμος που παραλαμβάνουν μπορεί να αλλάξει εάν το θέλουν, εάν ξεκινήσουν με το να φανταστούν νέες προοπτικές, εάν καλλιεργήσουν τις συναισθηματικές και κοινωνικές εκείνες δεξιότητες που χρειάζονται, εάν κινητοποιήσουν το πάθος και την φόρα που έχουν σε αυτή την περίοδο της ζωής τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΣΟΦΙΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ Εργάζεται στην Αθήνα από το 2001 σαν σκηνοθέτης και παιδοψυχίατρος, μετά από μια δεκαετία στις ΗΠΑ όπου σπούδασε παιδοψυχιατρική και θέατρο. Απόφοιτος της Ιατρικής σχολής Πάτρας και με ειδικότητα στην Παιδοψυχιατρική από το Mount Sinai Medical Center στην Νέα Υόρκη, σπούδασε επίσης Υποκριτική στη Σχολή Stella Adler Conservatory (Νέα Υόρκη, 1991-1992), Σκηνοθεσία και Δραματουργία στο Παν/μιο Towson State(Βαλτιμόρη, 1997-1999) και έχει Master of Arts στην Δραματο θεραπεία (New York University, 1993-1995). Από το 1993-2000 εργάστηκε ως ηθοποιός, εμψυχώτρια και δραματοθεραπεύτρια, οργανώνοντας Θεατρικά Εργαστήρια σε Ξενώνες του Ερυθρού Σταυρού για άστεγες μητέρες και τα παιδιά τους στη Νέα Υόρκη, σε Ψυχιατρική Μονάδα του νοσοκομείου Mount Sinai Medical Center, στο Ίδρυμα για παιδιά με συναισθηματικές διαταραχές Ittleson Home, στο εναλλακτικό Θεραπευτικό Σχολείο για Εφήβους με συναισθηματικές διαταραχές St Luke's Hospital και στο Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Μετατραυματικής Διαταραχής στο Yale University. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 2001, επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στο εφηβικό θέατρο και σε ανάλογες δράσεις στην κοινότητα και στην εκπαίδευση. Είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική υπεύθυνη της πειραματικής θεατρικής ομάδας GRASSHOPPER από το 2005 καθώς και της θεατρικής ομάδας grasshopper youth. Τον Μάιο του 2011 και στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος που συνόδευε την παράσταση DNA, οργάνωσε ένα πιλοτικό φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου όπου παρουσιάστηκαν έργα γραμμένα και ανεβασμένα από εφηβικούς θιάσους. Το 2011-12  σκηνοθέτησε για πρώτη φορά στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και από τον Μάιο του 2012 το φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου γίνεται κάθε χρόνο σε συνδιοργάνωση με την Στέγη και την grasshopper youth, αποτελώντας ετήσιο θεσμό.  Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις:  «To Tρένο» του Λένου Χρηστίδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών/ 2013-14),  «Ελεύθερα Ύδατα» του Γιάννη Τσίρου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών/ 2012-13), «Στην οθόνη φως» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών/ 2011-12) DNA του Dennis Kelly (Θέατρο του Νέου Κόσμου/ 2010-11), CHATROOM (θέατρο ΧΩΡΑ/ 2009-10), και άλλες περίπου 18 παραστάσεις για το εφηβικό κοινό, δουλεύοντας με επαγγελματίες, αλλά και εφηβικές θεατρικές ομάδες. Στην προσπάθειά της να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στην καλλιτεχνική και την εφηβική κοινότητα, επιδίωξε  την ανάθεση συγγραφής εφηβικών έργων σε καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς (αλλά και νέα ταλέντα), συμβάλλοντας στην δημιουργία σύγχρονων ελληνικών κειμένων για εφήβους.      

ΣΟΦΙΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Εργάζεται στην Αθήνα από το 2001 σαν σκηνοθέτης και παιδοψυχίατρος, μετά από μια δεκαετία στις ΗΠΑ όπου σπούδασε παιδοψυχιατρική και θέατρο. Απόφοιτος της Ιατρικής σχολής Πάτρας και με ειδικότητα στην Παιδοψυχιατρική από το Mount Sinai Medical Center στην Νέα Υόρκη, σπούδασε επίσης Υποκριτική στη Σχολή Stella Adler Conservatory (Νέα Υόρκη, 1991-1992), Σκηνοθεσία και Δραματουργία στο Παν/μιο Towson State(Βαλτιμόρη, 1997-1999) και έχει Master of Arts στην Δραματο θεραπεία (New York University, 1993-1995).

Από το 1993-2000 εργάστηκε ως ηθοποιός, εμψυχώτρια και δραματοθεραπεύτρια, οργανώνοντας Θεατρικά Εργαστήρια σε Ξενώνες του Ερυθρού Σταυρού για άστεγες μητέρες και τα παιδιά τους στη Νέα Υόρκη, σε Ψυχιατρική Μονάδα του νοσοκομείου Mount Sinai Medical Center, στο Ίδρυμα για παιδιά με συναισθηματικές διαταραχές Ittleson Home, στο εναλλακτικό Θεραπευτικό Σχολείο για Εφήβους με συναισθηματικές διαταραχές St Luke's Hospital και στο Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Μετατραυματικής Διαταραχής στο Yale University.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 2001, επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στο εφηβικό θέατρο και σε ανάλογες δράσεις στην κοινότητα και στην εκπαίδευση.

Είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική υπεύθυνη της πειραματικής θεατρικής ομάδας GRASSHOPPER από το 2005 καθώς και της θεατρικής ομάδας grasshopper youth.

Τον Μάιο του 2011 και στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος που συνόδευε την παράσταση DNA, οργάνωσε ένα πιλοτικό φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου όπου παρουσιάστηκαν έργα γραμμένα και ανεβασμένα από εφηβικούς θιάσους. Το 2011-12  σκηνοθέτησε για πρώτη φορά στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και από τον Μάιο του 2012 το φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου γίνεται κάθε χρόνο σε συνδιοργάνωση με την Στέγη και την grasshopper youth, αποτελώντας ετήσιο θεσμό. 

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις:  «To Tρένο» του Λένου Χρηστίδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών/ 2013-14),  «Ελεύθερα Ύδατα» του Γιάννη Τσίρου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών/ 2012-13), «Στην οθόνη φως» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών/ 2011-12) DNA του Dennis Kelly (Θέατρο του Νέου Κόσμου/ 2010-11), CHATROOM (θέατρο ΧΩΡΑ/ 2009-10), και άλλες περίπου 18 παραστάσεις για το εφηβικό κοινό, δουλεύοντας με επαγγελματίες, αλλά και εφηβικές θεατρικές ομάδες. Στην προσπάθειά της να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στην καλλιτεχνική και την εφηβική κοινότητα, επιδίωξε  την ανάθεση συγγραφής εφηβικών έργων σε καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς (αλλά και νέα ταλέντα), συμβάλλοντας στην δημιουργία σύγχρονων ελληνικών κειμένων για εφήβους.

 

 

 

  ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ Σπούδασε υποκριτική στο εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και κατόπιν στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Ίασμος. Από το 2005 και μετά ασχολείται αποκλειστικά με το Εφηβικό Θέατρο, σκηνοθετώντας, διασκευάζοντας έργα για εφήβους και συν-συγγράφοντας μαζί με τους εφήβους πρωτότυπα έργα. Καθοδηγεί μαζί με την Κατερίνα Σκουρλή την Θεατρική ομάδα Εφήβων του Δήμου Κορωπίου από το 2005.  Από το 2012 είναι σταθερός συνεργάτης της Σοφίας Βγενοπούλου και συνιδρυτής της ομάδας grasshopper youth. Έχει διασκευάσει και συν-σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων το «Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, το «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του William Shakespeare και το «DNA» του Dennis Kelly, ενώ έχει συν-συγγράψει για -και μαζί με- ομάδες εφήβων 25 πρωτότυπα εφηβικά έργα.

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Σπούδασε υποκριτική στο εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και κατόπιν στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Ίασμος.

Από το 2005 και μετά ασχολείται αποκλειστικά με το Εφηβικό Θέατρο, σκηνοθετώντας, διασκευάζοντας έργα για εφήβους και συν-συγγράφοντας μαζί με τους εφήβους πρωτότυπα έργα.

Καθοδηγεί μαζί με την Κατερίνα Σκουρλή την Θεατρική ομάδα Εφήβων του Δήμου Κορωπίου από το 2005.  Από το 2012 είναι σταθερός συνεργάτης της Σοφίας Βγενοπούλου και συνιδρυτής της ομάδας grasshopper youth.

Έχει διασκευάσει και συν-σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων το «Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, το «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του William Shakespeare και το «DNA» του Dennis Kelly, ενώ έχει συν-συγγράψει για -και μαζί με- ομάδες εφήβων 25 πρωτότυπα εφηβικά έργα.

    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΚΟΥΡΛΗ Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη. Από το 2002 έως και το 2004 εργάστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το 2005 ασχολείται αποκλειστικά με το εφηβικό θέατρο σκηνοθετώντας παραστάσεις και δημιουργώντας με εφηβικές ομάδες πρωτότυπα έργα. Ήταν μαζί με τον Βαγγέλη Κυριακού καθοδηγήτρια της Εφηβικής Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Κορωπίου και από το 2011 σταθερός συνεργάτης της Σοφίας Βγενοπούλου και ιδρυτικό μέλος της grasshopper youth. Παράλληλα ήταν βοηθός σκηνοθέτη και υπεύθυνη παραγωγής στις παραστάσεις «Το Τρένο» του Λένου Χρηστίδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2013-2014), «Ελεύθερα Ύδατα» του Γιάννη Τσίρου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2012-2013), «Στην οθόνη φως» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2011-12). Το 2015 παρουσίασε την πρώτη της επαγγελματική σκηνοθετική δουλειά, το «Κορίτσια σαν κι αυτά» στο θέατρο Μικρό Γκλόρια. Ως συντονίστρια εφηβικών ομάδων και θιάσων στο Δήμο Κορωπίου και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου έχει σκηνοθετήσει από το 2003 μέχρι και σήμερα περισσότερες από 15 παραστάσεις με εφηβικές ομάδες από όλη την Αθήνα και έχει συνεργαστεί με τον Λένο Χρηστίδη, τον Χρήστο Χωμενίδη, τον Σάκη Σερέφα κ.α., ενώ από το 2015 καθοδηγεί σεμινάρια για εφήβους και για εκπαιδευτικούς.    

 

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΚΟΥΡΛΗ

Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη.

Από το 2002 έως και το 2004 εργάστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το 2005 ασχολείται αποκλειστικά με το εφηβικό θέατρο σκηνοθετώντας παραστάσεις και δημιουργώντας με εφηβικές ομάδες πρωτότυπα έργα.

Ήταν μαζί με τον Βαγγέλη Κυριακού καθοδηγήτρια της Εφηβικής Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Κορωπίου και από το 2011 σταθερός συνεργάτης της Σοφίας Βγενοπούλου και ιδρυτικό μέλος της grasshopper youth.

Παράλληλα ήταν βοηθός σκηνοθέτη και υπεύθυνη παραγωγής στις παραστάσεις «Το Τρένο» του Λένου Χρηστίδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2013-2014), «Ελεύθερα Ύδατα» του Γιάννη Τσίρου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2012-2013), «Στην οθόνη φως» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2011-12).

Το 2015 παρουσίασε την πρώτη της επαγγελματική σκηνοθετική δουλειά, το «Κορίτσια σαν κι αυτά» στο θέατρο Μικρό Γκλόρια.

Ως συντονίστρια εφηβικών ομάδων και θιάσων στο Δήμο Κορωπίου και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου έχει σκηνοθετήσει από το 2003 μέχρι και σήμερα περισσότερες από 15 παραστάσεις με εφηβικές ομάδες από όλη την Αθήνα και έχει συνεργαστεί με τον Λένο Χρηστίδη, τον Χρήστο Χωμενίδη, τον Σάκη Σερέφα κ.α., ενώ από το 2015 καθοδηγεί σεμινάρια για εφήβους και για εκπαιδευτικούς.